1 augustus 2022

Aankoop nieuw huis: waar moet je op letten?

Door Justin

Als je een nieuw huis gaat kopen, is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden. Voordat je überhaupt begint met zoeken is het verstandig om na te denken over wat voor soort huis je eigenlijk wilt. Zoek inspiratie op internet of in tijdschriften en maak een moodboard.

Wensenlijstje

Als je weet wat je wilt, is het tijd om een ​​wensenlijstje te maken. Zorg ervoor dat je realistisch bent in je wensen, want het is natuurlijk niet altijd mogelijk om alles te krijgen wat je wilt. Bedenk ook goed waar je wilt wonen. Wil je bijvoorbeeld in de stad of juist op het platteland? Wat voor soort huis zoek je? Een rijtjeshuis, een vrijstaande woning of misschien wel een appartement? Hoeveel slaapkamers wil je? Moet er een tuin bij zitten? Als je een lijstje hebt gemaakt met je wensen, kun je verder gaan met het zoeken naar je nieuwe huis.

Behoeften

Het is natuurlijk niet alleen belangrijk dat je nieuwe huis aan je wensen voldoet, maar ook aan je behoeften. Zo moet het huis natuurlijk wel de juiste afmetingen hebben, zodat je er met alle spullen in kunt. Ook moet het huis aan alle veiligheidsnormen voldoen, zodat je je er prettig kunt voelen. Kijk bijvoorbeeld of het huis een alarminstallatie heeft of goed isoleert is.

Hypotheek

Verder is het belangrijk om een goede hypotheekadviseur in te schakelen. Zij kunnen je helpen om de juiste hypotheek te kiezen en je aanvraag goed in te dienen. Wij raden het aan om een hypotheekrente 10 jaar vast te zetten zodat je weet wat je betaald de aankomende jaren. Hoeveel kan ik lenen? Zal je je vast afvragen, dit check je gemakkelijk online.  Ook is het verstandig om een makelaar in te schakelen, die je kan helpen bij het vinden van geschikte huizen en bij het uitbrengen van een bod. 

Bezichtigen

Als je een huis hebt gevonden, is het belangrijk om goed te kijken tijdens een bezichtiging. Let vooral op de structuur van het huis, de afwerking en de ligging. Als je eenmaal hebt besloten om een huis te kopen, moet je een bod uitbrengen. Dit doe je met behulp van je makelaar.

Verhuizen

Als je bod is geaccepteerd, kun je gaan verhuizen. Voordat je gaat verbouwen is het belangrijk om een aantal dingen goed uit te zoeken. Zo moet je bijvoorbeeld weten wat de bouwregels zijn in jouw gemeente en of je vergunningen nodig hebt. Ook is het verstandig om een aannemer in te schakelen, die je kan helpen met het uitvoeren van de verbouwing.