29 december 2022

De verschillende soorten brillen: multifocale brillen en ronde brillen

Door Justin

Brillen zijn een veelgebruikt hulpmiddel om onze zichtbaarheid te verbeteren. Ze komen in allerlei verschillende vormen, stijlen en kleuren, en kunnen zowel functioneel als fashionable zijn. In dit blog zullen we dieper ingaan op twee specifieke soorten brillen: de multifocale brillen en ronde brillen. Laten we eerst eens kijken naar de multifocale bril.

Multifocale brillen

Een multifocale bril is een bril met twee of meer sterktes in één lens, wat betekent dat ze geschikt zijn voor mensen met meerdere afwijkingen in hun ogen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als iemand bijziend is voor dichtbij en verziend is voor veraf. In plaats van twee aparte brillen te dragen, kan een multifocale bril deze afwijkingen tegelijk corrigeren.

Er zijn verschillende soorten multifocale brillen, zoals bifocale brillen (met een duidelijk gescheiden gebied voor dichtbij en veraf), trifocale brillen (met een extra sterkte voor middellange afstanden) en progressief multifocale brillen (met een geleidelijke overgang tussen de sterktes). Het is belangrijk om te onthouden dat het tijd kan kosten om te wennen aan het dragen van multifocale brillen, vooral als je niet eerder brillen hebt gedragen. Het is daarom aan te raden om tijd te nemen om aan de bril te wennen en eventuele aanpassingen te vragen aan je optometrist als je problemen ervaart.

Ronde brillen

Ronde brillen zijn een andere populaire stijl van bril die weinig nieuwe uitleg behoeft. Zoals de naam al suggereert, hebben ronde brillen ronde glazen en zijn ze vaak gemaakt van metaal of plastic. Ronde brillen zijn vaak gekoppeld aan een intellectueel of bohemien imago, en ze kunnen een unieke touch toevoegen aan elke outfit.

Hoewel ronde brillen voornamelijk gedragen worden om esthetische redenen, kunnen ze ook functioneel zijn als ze gebruikt worden om visuele afwijkingen te corrigeren. Zoals elke andere bril, is het belangrijk om de ronde bril te laten passen door een professioneel, zodat ze comfortabel zitten.

In samenvatting zijn multifocale brillen en ronde brillen twee verschillende soorten brillen die elk hun eigen unieke kenmerken en voordelen hebben. Multifocale brillen zijn geschikt voor mensen met meerdere afwijkingen in hun ogen en komen in verschillende sterktes, terwijl ronde brillen voornamelijk gedragen worden om esthetische redenen, maar ook functioneel kunnen zijn. Het is belangrijk om professioneel advies te vragen voordat je een bril koopt om ervoor te zorgen dat je de juiste bril voor jouw behoeften kiest. Of je nu op zoek bent naar multifocale brillen om je zicht te verbeteren of ronde brillen om je outfit af te maken, er is een bril voor iedereen.