4 januari 2021

Korsetten op tv

Door Justin

Er is een nieuwe serie op Netflix die zich afspeelt in 1813. Als je dit moeilijk te plaatsen vind; het is de tijd van witte pruiken, van baljurken en natuurlijk van korsetten. Hele strakke met de hand genaaide korsetten die met banden worden aangetrokken. De eerste aflevering begint zelfs met een dochter die door een dienstmeid steeds strakker in een korset wordt ingezwachteld, terwijl haar moeder haar aanmoedigd. "Strakker, strakker, in mijn tijd paste ik in een korset van een sinaasappel and a half! " Gelukkig hoeft het tegenwoordig niet meer zo. Een korset is niet meer gemaakt om je de allerkleinste slankste taille te geven die men maar kan bedenken, maar om je een comfortabele ondersteuning te bieden onder je kleding, terwijl je probleemzones worden gecorrigeerd.

Vroeger vs. nu

Vroeger was een korset meer een bustier, met banden aan de achterkant die erg strak gerijgd moesten worden. Het doel van zo'n korset was ook om een kleine taille te creëeren, zodat je slank, frêle en vrouwelijk overkwam. Daar overheen kwamen dan nog zo'n stuk of zes rokken en aankledingen, voor je netjes genoeg gekleed was om de deur uit te kunnen.
Nu zijn korsetten gemaakt om je lichaam te ondersteunen en probleemzones te corrigeren. Dat houdt in dat ze op sommige plekken wat van je lichaam verspreiden, en andere belichten. Borsten worden mooi ondersteund, en heupvet wordt wat gladder gemaakt en beter gedistributeerd. Er zijn geen knellende banden meer, de taille wordt nog steeds mooi strak gehouden maar zeker niet om je in de maat van an orange and a half te kunnen wurmen. Er zijn korsetten met broekjes, lange pijpen, mouwen, of gewoon het basic model van korset met bandjes en een onderbroek.

Ondergoed.

Korsetten worden beschouwd als ondergoed, en was vroeger iets wat iedere vrouw droeg. Korsetten zijn tegenwoordig niet meer zo alledaags, maar worden wel nog gezien als exclusief. Denk aan Blair Waldorf, die onder elke prachtige dure designer jurk een mooi korset droeg, soms een met boxer pijpjes, soms een met ondergoed, eentje met bandjes of een strapless variant. Altijd mooi, sexy, en functioneel. En niet te vergeten: comfortabel. Korsetten zijn natuurlijk voor iedereen, maar voor de vrouwen met een maatje meer kunnen ze wellicht net wat meer zelfvertrouwen geven als ze onzeker zijn over hun lichaam. Het houdt de boel glad, strak, en comfortabel. Er is natuurlijk grote maten lingerie naar wens, of dat een korset is, een mooie bh, of een bustier of body.

Waar het om gaat is dat vrouwen zich comfortabel en mooi voelen, en zelf kiezen in welke vorm dat is!