19 september 2021

Vlug het huis schoonmaken: hoe?

Door Justin

Het is heerlijk om te hebben, maar een stuk minder fijn om te krijgen: een schoon huis. Iemand zit het lekkerst in een eigen huis wanneer deze schoon en opgeruimd is, maar er weinig mensen zullen er zin in hebben om uren te besteden aan het schoonmaken van alle kamers. Wat is een snelle manier om te kunnen genieten van een schoon huis? Hier staan tips en stappen om te volgen!

Tips

Handig is om een volgorde van schoonmaken te bedenken, in plaats van beginnen in de wiederweerga. Dat maakt het plannen makkelijker en zorgt eigenlijk voor een schoner huis. Met plannen wordt bijvoorbeeld het wassen van het beddengoed bedoeld. De wasmachine doet er eenmaal een aantal uur over en daarna moet het ook nog in de droger of buiten in het zonnetje gehangen worden. Het is slimmer om dit aan het begin van de dag of schoonmaakbeurt te doen, zodat het zeker is dat de beddengoed droog is aan het einde van de dag. Vaak wordt er gezegd dat van boven naar onderen werken goed werkt. Dit komt omdat stof dat loskomt naar beneden dwarrelt. Dit kan dan mee opgezogen worden, in plaats van dat er meerdere keren over hetzelfde stukje heen gegaan hoort te worden.

Als laatste tip is het handig om wat regelmatiger schoon te maken. Zo blijft het huis schoon, wat een fijn gevoel geeft, maar zal het ook minder werk te zijn wanneer er uiteindelijk wel schoongemaakt wordt. Het wordt daarnaast wat minder belangrijk wanneer er een plekje vergeten wordt, omdat deze twee, drie, vier weken later wel schoongemaakt wordt.

De beginstap: plezier

Schoonmaken is niet leuk om te doen. Maak het daarom leuk! Zet een muziekje, een podcast, een boek of een leuke serie op. De tijd zal een stuk sneller gaan en je zult merken dat schoonmaken een stuk minder erg wordt om te doen.

Stap 1: opruimen

Dan is het tijd om ook echt te beginnen. De eerste stap van schoonmaken is plaats maken. Hoe doet iemand dat? Door op te ruimen en weg te gooien. Handig is om twee (of meer) keer per jaar een grote opruimbeurt te doen. Ga door alle kastjes, laatjes en stapels in het huis en gooi weg wat niet meer belangrijk is om te hebben. Voor een wekelijkse of maandelijkse schoonmaakbeurt is het genoeg om weg te gooien wat momenteel in de weg ligt. Zorg ervoor dat de gebruikte vuilniszakken de juiste grootte en dikte zijn, zodat deze niet zullen scheuren wanneer het opruimen klaar is. Neem ook een afvalzak mee naar de andere kamers. Er is dan geen excuus om niet weg te gooien.

Leg alles daarna weer op de goede plek terug. Dit creëert overzicht en zorgt ervoor dat iemand minder snel dingen kwijt zal raken.  

Stap 2: doekje, sop en stofzuigen

De tweede stap is het schoonmaken zelf. Vul een emmer met warm water en doe er genoeg schoonmaakmiddel in. Met een microvezeldoekje zullen de oppervlakten zo schoon zijn. Omdat er al eerder plek is gemaakt, is deze stap zo voldaan.

Om de stap af te maken, hoort er stof gezogen te worden. Natuurlijk de grond, maar ook het plafond hoort goed onder handen genomen te worden. Zeker in de beginnende herfstmaanden vinden spinnen het erg leuk om overal spinnenwebben te laten hangen.

Stap 3: mooi maken

De laatste stap is voor vele mensen de leukste stap. Het is waar genoten kan worden van een schoon huis. Zet alles weer op de goede plek wanneer het is verplaatst van de vorige stap, licht een kaarsje op en zet een bloemetje klaar. Het huis is heerlijk schoon en daar kan van genoten worden