27 maart 2020

Gaan werken bij een groot bedrijf

Door Justin

Hoewel mijn eerdere werkervaringen altijd bij kleine tot middelgrote bedrijven was, heb ik op een gegeven moment de overstap gemaakt naar een groot bedrijf. Ik wilde namelijk graag bij een internationaal bedrijf werken. Mijn plannen om in het buitenland te werken, waren nog niet concreet, maar ik was er wel erg nieuwsgierig naar. Als ik dan ervaring op zou doen bij een internationaal bedrijf, kon ik wellicht op een gegeven moment bij een vestiging in een ander land gaan werken. Ik was erg benieuwd hoe ik het zou vinden. Natuurlijk had ik er wel ideeën bij hoe het zou zijn, maar ik had niet gedacht dat het zo anders zou zijn dan bij kleinere bedrijven werken. Graag deel ik mijn ervaring met je!

Eerste kennismaking

Als je begint met een nieuwe baan, is het sowieso even wennen. Je krijgt allemaal nieuwe informatie te verwerken en leert nieuwe mensen kennen. Het duurt altijd even voordat je bent ingewerkt. Je moet leren hoe alles daar geregeld is en hoe er gewerkt wordt. Het zal ongeveer wel lijken op de methodes die je gewend bent, maar vaak hebben ze toch net even een andere aanpak of focus. Als je dan van een klein bedrijf naar een groot bedrijf gaat, is dat alles nog wel meer wennen. Tenminste, dat was mijn ervaring. Het kantoor was vele malen groter, waardoor het echt wel even duurde voordat ik wist waar welke afdeling zat. Ook heb je natuurlijk met veel meer collega’s en afdelingen te maken. Ook al ben je een kei in het onthouden van namen, wanneer je in een bedrijf werkt met meer dan 250 werknemers, zal je nooit alle namen leren kennen. Daarbij is er sprake van een veel strakkere hiërarchie. Dat is logisch, want om alles goed te laten lopen met zoveel mensen, moet duidelijk zijn wie wat doet en beslist. Procedures kunnen daardoor wel langer duren dan je gewend bent.

Kers op de taart

Wat ik vooral erg positief vind, is dat je bij een groot bedrijf makkelijk een cursus of opleiding kan volgen om up-to-date te blijven en je verder te ontwikkelen. Bovendien kan je veel leren van de expertise die je collega’s hebben. Doordat je veel collega’s hebt, kan je hier echt je voordeel mee doen. Behalve de lunch, zijn natuurlijk ook de vrijdagmiddagborrel en het bedrijfsuitje perfecte momenten om je collega’s beter te leren kennen en te netwerken. Zo hadden ze expres het bedrijfsuitje zo ingericht, dat je een groep vormde met collega’s van verschillende afdelingen. Die zijn weer met hele andere dingen bezig dan jij, waardoor je veel beter weet wat er speelt in het bedrijf. Onze groep kreeg een culinaire workshop en ging daarna boogschieten. Super gaaf! Daarna gingen we gezellig eten en borrelen met elkaar. Het maakt de sfeer op kantoor nog beter, omdat ik nu nog meer mensen heb leren kennen en daardoor vertrouwder ben geworden met het bedrijf.  Of ik in de toekomst in een vestiging in het buitenland ga werken, weet ik nog niet, maar in elk geval zit ik hier voorlopig goed!