15 juni 2020

Het huis verbouwen in eenvoudige stappen

Door Justin

Er zijn zo van die dingen in het leven die lange tijd constant zijn. Natuurlijk kan er altijd iets veranderen maar wanneer je een huis gekocht hebt, je relatie stabiel is en je contract net verlengd, zal er niet zo snel een grote noodgedwongen verandering plaats moeten vinden. Een luxepositie in principe. En vaak wanneer we ons in die situatie bevinden of een versie daarvan, willen we toch wat veranderen. Dat komt omdat we altijd in beweging willen blijven en willen groeien. Wanneer je een heel fijn huis hebt in een goede buurt zal je niet zo snel willen verhuizen, maar een verbouwing is misschien wel de perfecte uitkomst. In drie eenvoudige stappen leg ik je het proces uit. Natuurlijk ligt het in de praktijd vaak iets ingewikkelder maar dit is een begin.

De ‘shell’ aanpakken

In het geval van een kleine verbouwing, zoals het wisselen van de meubels in de woonkamer, zal je niet persé een stappenplan nodig hebben. Maar zodra we al wat groter aan gaan pakken, is het handig om een plan te hebben. Een belangrijke stap in het verbouwen, is om te kijken naar de basis. Dit is ook wel het ‘omhulsel’. Misschien zijn er wanden in jouw huis die weg of juist geplaatst moeten worden. En kijk ook eens naar de kwaliteit van het huis, zijn er nog isolatie of lekkageproblemen die spelen? Nu is de tijd om ze op te lossen.

Een stijl kiezen

Wanneer je verbouwing meer om de esthetiek gaat, is het verstandig om vooraf een stijl te kiezen. Zo zorg je ervoor dat je uiteindelijk een kamer of compleet huis hebt dat geordend en fris oogt. Wat je precies wilt doen, is natuurlijk aan jou en afhankelijk van wat dat is zullen er meer of minder stappen ondernomen moeten worden. Zo vraagt een serre aanbouw en een complete verbouwing van de benedenverdieping inclusief meubels en decoratie in tropische stijl meer dan het oververven van de wandjes in de hal. Zelf heb ik een tijdje geleden pvc vloeren laten leggen via de winkel van laminaatenparket.nl. Dat lijkt als een grote verbouwing maar was heel simpel en snel geregeld. Zo zie je maar dat het voor iedereen verschilt.

Voorbereiding is het halve werk

Uiteindelijk de voorbereiding één van de belangrijkste stappen binnen een verbouwing. Wanneer je een idee hebt van wat je wilt en met een aannemer of je handige vriend rond de tafel zit, kan die je waarschijnlijk meer vertellen over het proces. En de prijsopgave. Want een verbouwing kan invloed hebben op je hypotheek. Bespreek dit daarom ook, voor je ergens aan begint, met je adviseur op dit gebied