19 maart 2021

Maak je bedrijf duurzamer met deze 3 tips

Door Justin

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in de hedendaagse samenleving. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om groener te gaan leven en/of te werken. Dat verwachten ze ook vaak terug van anderen: potentiële klanten kiezen bijvoorbeeld vaak eerder voor een bedrijf dat bezig is met duurzaamheid dan voor een bedrijf dat dit niet doet. Daarom is het voor de moderne ondernemer zeker aan te raden om eens te kijken naar de mogelijkheden om duurzamer te werken. Dit kan je uiteindelijk zelfs meer klanten opleveren! Maak je bedrijfspand of kantoor groener met deze drie handige tips om je onderneming te verduurzamen.

Stap over op een groen zakelijk energiecontract

Een van de gemakkelijkste groene stappen die je kunt zetten, is de overstap naar een groen energiecontract voor zakelijke energie. Met behulp van zakelijk energie vergelijken vind je altijd een goede groene deal. Tegenwoordig is groene stroom namelijk helemaal niet heel veel duurder dan grijze energie. Het grote voordeel van groene energie is dat je een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Dat komt omdat er bij de productie van deze verantwoorde manier van stroom afnemen veel minder CO2 vrijkomt. Wat ook goed is om te weten, is dat groene energie wordt gehaald uit natuurlijke bronnen zoals de wind of de zon. Die bronnen zijn gratis en kunnen nooit op gaan; dat in tegenstelling tot de bronnen waar grijze energie uit wordt gehaald. Fossiele brandstoffen zijn dé bron van grijze stroom. Hierbij moet je denken aan aardolie of steenkool; stuk voor stuk bronnen die op een dag wel op zullen zijn.

Stapje verder: ga voor zakelijke zonnepanelen

Beschik je al over een groen energiecontract en wil je nog een stapje verder gaan? Of ben je er al meteen klaar voor om volledig duurzaam bezig te zijn? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van zakelijke zonnepanelen voor je bedrijf. Zonnepanelen zijn de laatste jaren een stuk goedkoper geworden, waardoor ze nu breder toegankelijk zijn. Met zonnepanelen is energie vergelijken grootzakelijk of MKB verleden tijd, omdat je altijd toegang hebt tot je eigen opgewekte groene stroom. Het grote voordeel van zonnepanelen is dat je niet alleen goed bezig bent voor het milieu maar dat je uiteindelijk ook nog eens vrijwel niets hoeft te betalen voor je zakelijke energie. Je wekt die energie namelijk helemaal zelf op uit een gratis bron – wanneer je de investering er na enkele jaren uit hebt, profiteer je van gratis groene stroom. Deze duurzame stap is dus goed voor de wereld én voor je portemonnee. Zo sla je twee vliegen in één klap. Hoe handig is dat?

Kies voor refurbished apparatuur en tweedehands meubels

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om verantwoord bezig te zijn voor je bedrijf. Wat dacht je bijvoorbeeld van het kopen van refurbished apparatuur in plaats van nieuwe apparaten? Refurbished betekent letterlijk ‘gereviseerd’. Dat houdt in dat apparaten, zoals laptops en mobiele telefoons, een tweede leven krijgen nadat ze volledig gecontroleerd en waar nodig gerepareerd zijn. Dat alles voor een hele aantrekkelijke prijs! Door refurbished apparaten te kopen, zorg je ervoor dat de vraag naar nieuwe apparatuur minder groot wordt. Dit geldt ook voor het kiezen voor tweedehands kantoormeubels. In Nederland vind je talloze bedrijven die gespecialiseerd zijn in de verkoop van kwalitatieve tweedehands bureaustoelen, tafels en kasten. Neem voordat je massaal gaat inkopen bij een winkel met nieuwe meubels eens een kijkje bij zo’n tweedehands shop en laat je verrassen door het grote en vaak unieke aanbod. Uiteindelijk ben je minder geld kwijt én help je mee aan een betere wereld.