12 februari 2021

Wat is er allemaal te doen in Polen?

Door Justin

Al maanden is het niet mogelijk om echt lekker op vakantie te gaan. Zelfs toen wij wel de kans hadden om uit Nederland te gaan, kon iemand niet echt verder gaan dan net buiten de grens. Dan is het logisch dat wanneer het wel weer mogelijk is om te gaan reizen, mensen lekker op stap gaan. Waarom dan geen stedentrip Polen?

Polen

Polen is een land vol met geschiedenis. Het is gelegen in Midden- Europa, omringd door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne en de Oostzee. Het is ongeveer 7,5 keer zo groot als Nederland, al heeft het maar ongeveer dubbel de hoeveelheid bevolking van Nederland. Polen is opgericht rond het jaar 966 en heeft over de eeuwen heen veel meegemaakt. Vooral in de Eerste en Tweede Wereldoorlog heeft de Poolse bevolking veel voor de kiezen gekregen. Desondanks de destructies in Polen staat er nog veel geschiedenis in het land, vooral in de vorm van architectuur. Maar wat is er allemaal te doen in Polen?

Natuur

Polen heeft veel verschillende natuurgebieden. In het noorden en westen heerst er een gematigd zeeklimaat, wat overgaat naar een droog landklimaat in het zuiden en oosten. Dit zorgt ervoor dat Polen een relatief koel land is, vergelijkbaar met Nederland. Het zorgt er ook voor dat er veel natuur te vinden is in Polen. Denk bijvoorbeeld aan het laatste oerbos in Europa, het Bialowieza Nationaal Park. Het is een groot natuurgebied wat grenst aan Rusland. Delen ervan zijn vrij te bewandelen terwijl andere delen onder begeleiding van een gids worden belopen. Voor iedereen die het meer heeft met bergen, zijn de Tatragebergte te belopen. Naast al dit groen bestaat er nog genoeg water, om lekker op te varen.

Steden

De grootste steden van Polen zijn Warschau en Krakau. Warschau is de hoofdstad van Polen en ligt aan de Wisla, de grootste rivier in Polen. De stad staat vol met paleizen en kerken, genoeg voor iedereen om de ogen uit te kijken. Dit is zowel buiten als binnen mooi om te bekijken. Daarnaast wemelt de stad nog van musea en parken.

Krakau ligt meer zuidelijk gelegen in Polen. De stad is grotendeels staande gebleven na de Tweede Wereldoorlog, waardoor het nog vol staat met gebouwen uit de geschiedenis. Ook hier staan veel kerken en musea, maar er huist in Krakau ook een huist nachtleven. Het is zeker een leuk idee om een stedentrip Krakau te doen of naar één van de andere prachtige steden die Polen te bieden heeft.

Keuken

In Polen kan er heerlijk gegeten worden. Zeker voor de vleeseters zijn er lekkere gerechten om te proeven. De keuken van Polen kan gezien worden als een samenstelling van verschillende andere landen, zoals die van Italië en Frankrijk. Er bestaan veel traditionele recepten, alles van vegetarische pasta’s tot vlees gevulde bigos. Zeker voor iedereen wat!